Golden Retriever, köpek ırkı. İskoçya’da 19. yüzyıl dönemlerinde ortaya çıkmış ve o dönemlerde avcılık faaliyetlerinde yardımcı olarak kullanılmıştır. Wavy Coated Retriever, Newfoundland ve Irish Setter ırklarının melezlenmesi ile ortaya çıkan bu ırk, zaman içerisinde itaat yarışmalarında birincilikler aldıkça dünyanın popüler köpeklerinden birisi hâline gelmiştir. İsimlerinin ''Golden (altın)'' olmasına karşılık, aslında bu cinsin ilk örnekleri siyahtır; siyah renkte golden cinsi köpekler bulunmaktadır. Aslen avda vurulan kuşları bulup getirmek için kullanılırlar. Ayrıca sık rastlanan aile köpeklerindendirler ve baş edilmeleri kolaydır. Düzenli olarak yemekleri verildiği, egzersizleri yaptırıldığı ve veteriner kontrolüne götürüldükleri sürece başka bir ihtiyaçları olmaz; fakat tüyleri uzun olduğundan dolayı düzenli olarak taranmalıdır. Tipik olarak korktuklarında havlarlar ama arkadaş canlısı olmaları, iyi birer bekçi köpeği olmalarını engeller. Retriever ırkı, özellikle insanlarla iyi anlaştıkları ve çok sosyal oldukları için tercih edilirler; bu nedenle rehber köpek olarak eğitilebilirler.Karakteristik özellikleri arasında sabırlı olmak, hoşgörülü olmak vardır ve çocuklarla arası olan köpeklerdir. Bebek bakıcılığı yapabilen Retriever, görme engellilere de yardımcı köpek olarak verilen bir cinstir. Ayrıca en zeki köpekler (IQ) testinde alman çoban köpeğinin 1. seçildiği testlerde 4. sırayı almışlardır.
Türkiye genelinde evcil hayvan kategorisinde en çok sahiplenilen hayvanların başında gelen Golden Retriever, birçok köpek cinsine kıyasla daha yumuşak tavırlara sahiptir. Sahiplerini koruma eğilimi gösterse de saldırgan hareketlerde kolay kolay bulunmaz. Golden Retriever köpek bakımı da belirli noktalara özen gösterildiği takdirde kolayca sağlanabilir.
-
Fiziksel Özellikler: Genel olarak sarı, krem, kahverengi renklerinde olan Golden Retriever cinsi köpekler kendi aralarında da İngiliz, Amerikan gibi farklı cinslere sahiptir. Bu farklı cinslerin gözleri yuvarlak ya da çekik olabilir. Kaslı ve atletik vücutlarının üzerinde yer alan tüyler uzun ve parlak renklidir. Kafasının iki yanında düşük şekilde duran kulaklarının yanı sıra çoğunlukla havada olan kuyrukları da Golden Retriever cinsinin spesifik özelliklerindendir.
-
Ortalama Ağırlık ve Yükseklik: Orta ırk kategorisinde bulunan Golden Retriever köpekler ortalama 25 ile 34 kilogram aralığında ağırlık gösterirler. Dişi köpeklerin erkek köpeklere nazaran düşük ağırlığa sahip olduklarından söz edilebilir. Yükseklikleri ise 52 ile 61 santimetre aralığındadır. Yine dişi Golden Retriever köpek erkek olanına göre genellikle daha kısa boyludur.
-
Karakteristik Özellikler: Golden Retriever köpekler kolay bir şekilde eğitilebilirler. Ev yaşamına da rahatlıkla alışabilirler fakat evdeki bazı eşyalara zarar vermeleri muhtemeldir. Yabancılarla da kısa zamanda kaynaşabilen bu köpekler çocukların en yakın arkadaşı olmayı başarabilirler. İlgi görmekten çok hoşlandıkları gibi durmaksızın sevgi gösterisinde bulunmaya da bayılırlar.
Golden Retriever Nasıl Bakılır?
-
Golden Retriever bakımı konusunda belli başlı noktalar:
-
Yavru ve yetişkin köpekler için farklı olmak üzere özel olarak üretilmiş mamaları tüketmeleri gerekir. Günde iki öğün olarak tüketecekleri bu mamaların miktarını optimum şekilde ayarlamak gerekir. Çünkü bu cins köpekler kilo almaya eğilimlidir. Ev yemeklerini de yiyebilirler ancak bu yemeklerin çok yağlı olmaması önemlidir. Beslenme programında kalori kontrolü sağlanmalıdır.
-
Golden Retriever günde belirli süre hareket etmeye ve bir yandan enerjisini kullanırken diğer yandan da metabolizma hızını ayarlamaya ihtiyaç duyar. Bunun için her Golden Retriever'in belirli bir zamanını egzersizle geçirmesi önemlidir. Egzersiz süresi günde 1 saat gibi düşünülebilir fakat köpeğe özel olarak da gözden geçirilebilir. Günün yaklaşık yarısında da uyku ihtiyacını karşılamalıdır.
-
Bu cins köpekler bahar aylarında yoğun olarak tüy dökerler. Bu nedenle özel fırçalarla günlük olarak taranmaları gerekir. Ayda en az bir kez yaptırılması gereken banyodan sonra da tüylerin taranması önemlidir.
-
Tırnak kesim işlemini atlamamak gerekir çünkü gereğinden fazla uzayan tırnaklar hem köpeğe hem de etraftaki eşyalara zarar verebilir. Belirli aralıklarla kontrol edilen tırnaklar köpek tırnak makasları ile kısaltılmalıdır.
-
Diş sağlığını korumak için haftada 1 veya 2 defa diş fırçalama gerekliliği atlanmamalıdır. Aksi takdirde ağızda bakteri gelişimi ve kötü koku meydana gelir.
-
Golden Retriever köpeklerin daha parlak ve sağlıklı tüylere sahip olmaları ve sağlıklarının desteklenmesi amacıyla vitamin desteğine başvurulabilir. Bu noktada uzman görüşü alınarak ilerlenmelidir. Düzenli olarak aşıları yapılan ve sağlık durumu da takip altında tutulan Golden Retriever köpeklerin ortalama yaşam süresi 10 yıldır.
Golden Retriever'lar Hakkında Bilinmesi Gereken 5 Gerçek
Uzun tüyleri, sıcak tavırları ve oyuncu kimlikleri ile her göreni kendine hayran bırakan Golden Retriever cinsi köpekler son derece zeki olmaları ile biliniyor. Elbette onlarla ilgili bilinmesi gerekenler bu sayılanlarla sınırlı değil; bu yazımızda Golden Retriever'lar hakkında bilgi bulabilir, barınaklarda ve sitemizdeki sahiplendirme ilanları bölümünde sizleri bekleyen can yoldaşınızı daha yakından tanıyabilirsiniz.
Golden Retriever'ların kökeni İskoçya'ya dayanmaktadır. Geçmiş dönemlerde bu köpekler sıklıkla su kuşu avı için eğitilirdi. Günümüzde ise tüm dünyada en çok sevilen köpek ırkları arasında birinci sırayı zorluyorlar. Görünüşlerine ve kişiliklerine bakıldığında neden bu kadar popüler olduklarını anlamak çok zor değil. Orta - büyük ırk sınıflandırmasında yer alan Golden'lar 60 cm yüksekliğe sahip olabiliyor. Ortalama olarak ağırlıkları ise 24 - 34 kilogram arasında değişiklik gösteriyor. Eğer bir Golden Retriever sahiplenmeyi düşünüyorsanız bilmeniz gereken çok şey var. İşte bazıları...
-
Hareketlilik En Temel Beklentilerinden
Golden Retriever'lar son derece enerjik canlılardır ve bu enerjiyi bir şekilde atmaları gerekir. Günde 1 - 2 saat egzersiz yapmak onlar için son derede önemlidir. Kilo kontrollerinin sağlanması, sağlıklarının desteklenmesi ve zihinsel olarak uyarılabilmeleri için gerekli olan hareket düzeyine sahip olmazlarsa evde bir miktar hasara yol açmaları söz konusu olabilir.
Golden'lar ile egzersiz yapmak oldukça kolaydır. Oyun oynamayı çok sevdikleri için gün içerisinde egzersiz saatinin nasıl geçtiğini anlamayabilirsiniz. Yürümeyi, koşmayı, parkta oynamayı ve yüzmeyi çok severler. Golden'lar için bu egzersizler sadece fiziksel aktivite değil mental uyarılma da sağlamaktadır. Etkileşime en açık köpek ırklarından birisi olduğu için kolay bir şekilde eğitilebilirler. Golden'ı evde kendiniz eğiterek aynı zamanda onun mental açıdan da uyarılmasını sağlayabilir; aranızdaki bağları güçlendirebilirsiniz.
2. Alana İhtiyaç Duyarlar
Golden'lar büyük köpeklerdir. Erkekler 58 - 61 cm yüksekliğe ve 27 - 34 kg arası ağırlığa ulaşırlar. Dişiler ise biraz daha küçüktür. Ancak 51 - 56 cm arası yüksekliğe ve 24 - 32 kg arası ağırlığa ulaşabildikleri için dişiler için de evde yeterince geniş alanın olması gerekmektedir. Golden'lar sakar canlılar değillerdir ancak evin içerisinde rahat bir şekilde dolaşabilmeleri gerekir. Evin bahçesi olması önemli bir artıdır ancak Golden'lar sosyal canlılar oldukları için bahçeden ziyade evin içerisinde, evdeki insanlarla birlikte vakit geçirmeyi tercih edecektir.
3. Tüy Problemi
Golden Retriever'lar oldukça tüylü canlılardır. İki kat kürke sahiptirler ve bütün yıl boyunca tüy dökerler. Özellikle sonbahar ve ilkbahar aylarında dökülen tüy miktarı belirgin ölçüde artar. Evin içerisinin çok faza tüy olmasını istemiyorsanız haftada 3 - 5 defa yaklaşık olarak 15 dakika boyunca tüylerini taramanız gerekmektedir. Tüylerin düzenli olarak taranmaması matlaşmasına ve karışmasına yol açmaktadır. Düzenli tarama ile tüy dökülmesinin yol açabildiği sorunların önüne geçmek mümkün olabilir.
4. Uzun Süre Yalnız Kalmak Onlara Göre Değil
Golden'lar insanlara aşırı bağlı canlılardır ve bu nedenle aile yaşantına mükemmel uyum sağlayabilirler. Birlikte yaşadıkları insanlarla zaman geçirmeyi ve her yaştan çocukla bir arada olmayı severler. Ancak tüm bu pozitif deneyimler, uzun süre yalnız kalmalarını engeller. İnsanlarla zaman geçirmekten çok keyif aldıklarından Golden Retriever'ların evde uzun süre yalnız bırakılmamaları gerekir. Yalnızlık deneyiminin tekrarlanması ayrılık kaygısını ve depresyonu beraberinde getirebilir. Bu nedenle evde uzun süre bulunmayan ya da sık sık tatile çıkan kişiler için Golden Retriever sahiplenmek doğru bir karar olmayabilir; tüm yaşantının değiştirilmesi ve ona uygun şekilde düzenlenmesi gerekir.
5. Oyuncak Seçimi
Golden'lar son derece oyuncu ruhlu canlılardır ve her şey onlar için bir oyuncak olabilir. Golden'ı ağzında ayakkabı, telefon, uzaktan kumanda, kıyafet, küçük bir yastık ya da plastik saklama kabı çiğnerken görebilirsiniz. Buldukları eşyaları çiğnemeyi çok sevdikleri bilinir. Ancak bu hareket genellikle ev içerisinde yeteri kadar egzersiz yapmadıklarında kendini göstermeye başlar. Üstelik bu davranışı tepki olarak sergilediklerinde seçtikleri eşyalar da çok manidar olabilir; ağızlarında dolaştırdıkları ve çiğnedikleri eşyalar genellikle evde en sevdikleri kişinin eşyalarıdır. Bu nedenle oyuncak alırken çiğneme oyuncakları onlar için hem keyifli hem de hareketliliği tetikleyecek alternatifler arasında yer alır. Köpek çiğneme oyuncakları aynı zamanda köpeğinizin de güvende olmasını sağlar çünkü köpeğinizin çiğnediği elektrik kablosu ya da telefon bataryası çok büyük problemlere neden olabilir.
KÖPEK EĞİTMENİ İSTANBUL
İYİ EĞİTİMLİ BİR DOST
SİZİNLE DAHA İYİ İLETİŞİM KURAR
SİZE BİR NEŞE KAYNAGIDIR
KAZA GEÇİRME RİSKİ AZALIR
DAHA SERBEST KALABİLİR
DAHA GÜVENİLİR MUTLUDUR.
GOLDENRETRİEVER HAMİLELİK DÖNEMİ VE YAVRU BAKIMI
köpeğiniz her altı ayda bir çiftleşme dönemine girecektir
Yavru almak ve dogum için en uygun dönem köpeğin on altı aylık olduğu dönemdir hamilelik 62 gün sürer altı ile 11 adet yavru yapar
yavrularını 3 ay emzirir her altı ayda bir regli olduğu dönemlerde köpeğinizi diger erkek köpeklerden korumalısınız
köpeğinizi çiftleştirdiğinizde aşıya götüreceğiniz zaman veteriner hekimi hamile olduğu konusunda bilğilendirin bazı aşılar hamile köpeklere uyğulanamaz
KÖPEK EĞİTİMİ - KÖPEK PANSİYONU - KÖPEK KUAFÖRÜ - KÖPEK YIKAMA - KÖPEK TUVALET EĞİTİMİ -
EVİNİZDE KÖPEK EĞİTİMİ - EVCİL PET KARĞO EVCİL HAYVAN TAŞIMA PET KARGO HİZMETLERİ
İSTANBUL