top of page

KEDİLERDE BEYİN, OMURİLİK VE SİNİR SİSTEMİ

Kedilerde Sinir Sisteminin Bölümleri

Merkezi sinir sistemi omuriliği ve beyni içerir. Beyin 3 ana bölüme ayrılmıştır - birçok temel yaşam fonksiyonunu kontrol eden beyin sapı , bilinçli karar vermenin merkezi olan beyincik ve hareket ve motor kontrolünde yer alan beyincik . Kedilerin omuriliği, boyundan kuyruğa şu sırayla omur gövdelerine (omurgayı oluşturan kemikler) karşılık gelen bölgelere ayrılır: servikal, torasik, lomber, sakral ve kaudal bölümler. Beyin zarları adı verilen özelleşmiş dokular beyni ve omuriliği kaplar ve beyin omurilik sıvısı beyni ve omuriliği çevreler ve korur.

Periferik sinir sistemi, vücudun geri kalanında bulunan sinirlerden oluşur.

nöronlar

Hem merkezi hem de çevresel sinir sistemleri, nöron olarak bilinen milyarlarca hücre içerir . Nöronlar, nörolojik devreler oluşturmak için birbirleriyle bağlantı kurarlar. Bilgi, elektrik sinyalleri aracılığıyla bu devreler boyunca hareket eder.

Sinir sistemi, kedi
Sinir sistemi, kedi

Tüm nöronların hücre gövdesi adı verilen bir merkez kısmı ve dendritler ve aksonlar adı verilen 2 uzantıları vardır . Dendritler, diğer nöronlardan sinyaller alır ve elektrik yüklerini hücre gövdesine iletir . Aksonlar elektrik yüklerini hücre gövdesinden uzağa iletir. Akım aksonun sonuna ulaştığında, akson nörotransmitter adı verilen kimyasalları serbest bırakır . Nörotransmiterler, sinyali diğer nöronların dendritlerine veya kaslara veya bezlere iletir. Periferik sinir sistemindeki nöronlar, spinal sinir çiftlerini ve kranial sinir çiftlerini oluşturmak için birleşirler . Omurilik sinirleri omurilikten çıkar ve aksonları dışa doğru ön ve arka bacaklara ve mesaneye, anüse ve kuyruğa doğru uzatır. Bu sinirler, vücudun tüm yüzeyini ve içini kaplayan daha küçük sinirlere ayrılır. Kafa sinirleri, başı ve yüzü beyne bağlayan duyusal ve motor nöronları içerir. Nöron Türleri Duyusal nöronlar vücuttan omuriliğe veya beyin sapına bilgi taşır ve ardından yorumlama için beyincik ve serebruma taşınır. Duyusal bilgi, ağrı, konum, dokunma, sıcaklık, tat, işitme, denge, görme ve koku alma duyularını içerir.


Motor nöronlar, omurilik ve beyinden vücudun geri kalanına duyusal bilgilere yanıtlar taşır. Omuriliğin içinde, motor nöronların aksonları , bu bilgiyi uzuvlardaki kaslara giden motor periferik sinirlere ileten yollar olarak bilinen demetler oluşturur. Motor nöronlar istemli hareketler ve kas kontrolü için önemlidir. Özel bir nöron seti, kalbin pompalanması ve sindirim gibi yaşamı destekleyen temel, bilinçsiz vücut fonksiyonlarını kontrol eder ve düzenler. Bu nöronlar, beyin sapı ve omurilikten kalp kası, sindirim sistemi ve gözbebekleri gibi vücudun çeşitli bölgelerine aksonlar gönderen otonom sinir sistemini oluşturur .

Kedilerde Sinir Bozukluğu

Sinir Bozukluğu Nedir?

Sinir bozuklukları, kedilerde fiziksel ve bilişsel bozukluklara yol açabilen ve kendilerini farklı şekillerde gösterebilen bir kedinin sinir sistemi işlevindeki bozulmalardır. Bu bozulma, arızalı motor beceriler, gecikmiş bilişsel yetenek ve azalmış refleksler yoluyla kendini gösterebilir. Beyin, omurilik ve çevresel sinirlerden oluşan kedi sinir sistemi, hayvanın çevresinde verimli bir şekilde çalışması için gerekli olan elektrik sinyallerini iletir.


Kedilerde Sinir Bozukluğu
Kedilerde Sinir Bozukluğu

Kedilerde Sinir Bozukluğunun Belirtileri Kedinin sinir sistemi tüm koordineli, bilinçli, otomatik ve sindirim tepkilerini kontrol ettiğinden, sinir bozukluklarının sunduğu semptomlar çeşitlidir ve aşağıdakilerin tümünü veya bir kısmını içerebilir:

  • Bacak felci veya zayıflığı

  • Yavaş veya refleks yok

  • Kas tonusu kaybı/kas atrofisi

  • Kas titremeleri

Sinir bozuklukları, bir kedinin duyusal yeteneklerini de etkileyebilir. Bunun belirtileri şunları içerecektir:

  • Kötü mekansal yönelim

  • Sık bilinç kaybı

Başarısız bir otonom sinir sisteminden kaynaklanan bozukluklar, aşağıdaki gibi semptomlar gösterir:

  • Kuru burun ve ağız

  • Düşük gözyaşı üretimi

  • Normalden daha düşük kalp atış hızı

  • Zayıf veya anal refleks yok

Yetersiz çalışan bir tiroid bezinin neden olduğu sinir bozuklukları, aşağıdakileri içeren semptomlar gösterebilir:

  • yüz felci

  • Baş dönmesi

  • Gırtlak, gırtlak ve yemek borusu felci

Bir kedi sinir bozukluğunun göstergesi olabilecek başka semptomlar olsa da, yukarıda belirtilenler en yaygın olanlardan bazılarıdır ve tam bir kontrol için veterinere gitmeyi hak eder.

Kedilerde Sinir Bozukluğunun Nedenleri Kedi sinir sistemi benzersiz bir şekilde tasarlanmış olsa da, bozukluklara yol açabilecek faktörler vardır. Dört ortak faktör konjenital anormallikler, travma, tümörler ve kulak enfeksiyonlarıdır. Doğuştan anormallikler Bunlar arasında en yaygın olanı beyinde su olarak da adlandırılan hidrosefalidir. Omurilik sıvısı beynin belirli bölgelerinde birikerek anormal fiziksel görünüme, anormal davranışlara ve nöbetlere yol açar. İkinci bir doğuştan anormallik, sinirlerin ve omurilik segmentlerinin malformasyonudur. Bu dışkı ve idrar kaçırmaya yol açabilir. Travma Kediye otomobil çarparsa veya travma alırsa omurilik zarar görebilir ve sinirler yırtılabilir. Bu tür bir travmanın belirtileri felç, idrara çıkma ve dışkılama sorunlarının yanı sıra gevşek bir kuyruğu içerecektir. tümörler Lenfosarkom, bir kedinin sinir sistemini etkileyen en yaygın kanser türlerinden biridir. Bu beyin, omurilik ve diğer organlarda tümörlere neden olur. Prognoz, tümörün tipine, konumuna ve kedinin sağlığına göre değişir. Kulak enfeksiyonları Enfeksiyon ister iç kulağı ister orta kulağı etkilesin, kulak zarının yırtılmasına ve enfeksiyonun kan yoluyla yayılmasına yol açabilir.

Kedilerde Sinir Bozukluğunun Teşhisi Veterinerinizin atacağı ilk adım, kedinizin doğru bir tıbbi geçmişini almak ve genel bir fizik muayene yapmaktır. Kafa sinirlerini incelemek için tasarlanmış bir nörolojik muayene yapacaklar ve ardından kedinizin reflekslerini ve tüm vücudunu da inceleyecekler. Kafa sinirlerinin muayenesi sırasında, veteriner başın zihinsel aktivitesini, koordinasyonunu ve reflekslerini test edebilir. Kedinizin yürüyüşünün değerlendirilmesi sırasında, kedinizi koşarken, bir yandan diğer yana hareket ederken ve dönerken izleyeceklerdir. Zayıflık, felç, tökezleme ve koordinasyon kaybı izlenecektir. Boyun ve ön bacakları incelerken, veteriner kedinin ağırlığını ön ayakları üzerinde taşıyabilme yeteneğini değerlendirmek için arka ayaklarını kaldırabilir. Ayrıca kedinin duruşunu ne kadar çabuk düzeltebileceğini belirlemek için ön bacaklarını anormal bir duruşta konumlandırabilirler. Arka uzuvların ve kuyruğun değerlendirilmesi sırasında, veteriner anormal duruş, his kaybı, aşırı duyarlılık ve ayrıca gövde ve arka bacaklar çevresindeki kas kaybını kontrol edecektir. Ek testler, beyin omurilik sıvısının, kan testlerinin, CT taramasının ve röntgenlerin analizini içerebilir.

Kedilerde Sinir Bozukluğunun Tedavisi Teşhis konulduktan sonra uygun tedavi düşünülebilir. Çoğu bakım ayaktan tedavi bazında verilir. Farmasötik seçenekler şunları içerebilir:

  • Antikonvülsanlar

  • Antiinflamatuar ilaçlar

  • Kas spazmlarını gidermek için ilaç

İlaç, yaralanma tipine bağlı olarak intravenöz veya oral olarak sağlanabilir. Beyin tümörleri veya kafa yaralanmaları olan kedigiller, kafatası ameliyatı gerektirebilir. Bu durumlarda şişmeyi azaltmak için ilaçlar kullanılabilir. Belden aşağısı felçli veya kuadriplejik hayvanlar için hemşirelik bakımı sağlanabilir. Bu, elle beslemeyi ve eklemlerin elle esnetilmesini ve masaj yapılmasını içerir.

Kedilerde Sinir Sisteminin Doğuştan ve Kalıtsal Bozuklukları

Doğuştan gelen bazı kusurlar (doğumda var olan kusurlar) ebeveynlerden miras alınırken, diğerlerine beslenme yetersizlikleri veya bazı viral enfeksiyonlar gibi rahimdeki çevresel faktörler neden olur. Birçoğu için nedeni bilinmiyor.

Yavru kediler tam olarak gelişmemiş bir sinir sistemi ile doğarlar ve yürümeye başlayana kadar doğum kusurları ortaya çıkmayabilir. Bazı durumlarda, kusur doğumdan beri mevcut olsa bile, kedi yetişkinliğe ulaşana kadar kalıtsal bir bozukluğun kanıtı görülmeyebilir.

Sinir sisteminin doğum kusurları, sinir sisteminin etkilenen birincil bölgesine göre kategorize edilir: ön beyin, beyincik, beyin sapı, omurilik, periferik sinir ve kas bozuklukları veya birden fazla alanın belirtilerini içeren multifokal bozukluklar. Bu kalıtsal bozuklukların çoğu nadirdir veya cinse özgüdür veya her ikisidir. Her alanın daha yaygın bozukluklarından birkaçı aşağıda açıklanmaktadır.

ön beyin bozuklukları

Hidranensefali olan yavru kediler beyinsiz doğarlar. Çoğunlukla boş olan kafatası bunun yerine beyin omurilik sıvısı ile doldurulur. Bozukluk , ana rahmindeyken kedi panleukopenia virüsüne (parvovirüs) maruz kalan yavru kedilerde tanımlanmıştır . Bu aynı zamanda beyin sapı malformasyonlarına ve serebellar hipoplaziye neden olabilir. Yaygın olarak “beyindeki su” olarak bilinen hidrosefali , beyin omurilik sıvısının beyne baskı uygulayan ve beyne zarar verebilecek fazlalığıdır. Hidrosefali genellikle beyin hasarına benzer belirtilerle sonuçlanır ve zamanla kötüleşebilir. Bununla birlikte, bazı hayvanlar belirgin bir belirti göstermeyebilir. Ultrasonografi veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) tanıyı doğrulayabilir. Bu durum ilaçlarla tedavi edilebilir, ancak ciddi vakalarda ameliyat gerekebilir. Hepatik ensefalopati, karaciğer hastalığının neden olduğu nörolojik bir sendromdur. Genellikle karaciğerde kan damarı anormalliklerine yol açan bir doğum kusurundan kaynaklanır veya nadir durumlarda karaciğerdeki bir enzim eksikliğinden kaynaklanabilir. İşaretler arasında "boşluğa bakma", aşırı salya akması, uygunsuz miyavlama veya ağlama, saldırganlık ve ajitasyon yer alır. İlerlemiş hastalıkta depresyon, körlük, ani seğirme hareketleri, sersemlik, koma veya nöbetler görülebilir. Belirtiler genellikle yavru kedi 6 aylık olmadan önce fark edilir. Hepatik ensefalopati, bilgisayarlı tomografi veya ultrasonografi gibi görüntüleme teknikleri kullanılarak teşhis edilir. Kan testleri tanıya yardımcı olabilir.

Serebellar Bozukluklar

Serebellar hipoplazide beyincik tam olarak gelişmez. Bu, yavru kedinin rahimdeyken kedi panleukopenia virüsüne (parvovirüs) maruz kalmasından kaynaklanır . Yavru kedi tipik olarak, kedi olgunlaştıkça kötüleşmeyen bir titremeye sahiptir ve etkilenen hayvanlar iyi evcil hayvanlar olabilir. Bozukluğu teşhis etmek için manyetik rezonans görüntüleme (MRI) kullanılır. Serebellar bozuklukları olan hayvanlarda hidrosefali veya hidranensefali de bulunabilir.

Beyin Sapı Bozuklukları

Burmalı kedilerde konjenital vestibüler hastalık bildirilmiştir. Beyin ile orta ve iç kulakta bulunan vestibüler sistem dengenin sağlanmasından sorumludur. Vestibüler sistem disfonksiyonu ile doğan yavru kedilerin dengesi ve duruşu bozulmuştur ve kalıcı olarak sağır olabilirler. Tedavi yoktur, ancak hayvanlar dengelerini ve duruşlarını iyileştirerek telafi etmeyi öğrenebilirler.

Omurilik Bozuklukları

Kelimenin tam anlamıyla "bölünmüş omurga" anlamına gelen Spina bifida occulta , Manx kedilerinde görülen bir doğum kusurudur. Etkilenen yavru kedilerde omurga, rahimdeki gelişim sırasında düzgün kapanmaz. Kuyruksuz vücut tipine yol açan omurga değişiklikleri sonucu görülür. Etkilenen kediler idrara çıkma veya dışkılamayı kontrol edemeyebilir ve arka uzuvlarında zayıflık ve azalmış refleksler olabilir. Bu kediler ayrıca deforme olmuş omurlarla (sakrokaudal disgenez olarak adlandırılır) doğabilirler. Ciddi şekilde etkilenen kediler için görünüm zayıftır.

Periferik Sinir ve Kas Hastalıkları

Kalıtsal hiperkilomikronemi nöropatisi (hiperlipidemi), kedilerde vücut çapında periferik sinir hasarına neden olan kalıtsal bir hastalıktır. Yavru kedi en az 8 aylık olana kadar belirtiler gelişmez. Bu durum, yağ granüllerinin sinirlerde birikmesine neden olur ve bazı araştırmalar, belirtilerin düşük yağlı bir diyetle kontrol edilebileceğini göstermektedir. Konjenital miyastenia gravis yavru kedilerde görülür. Hastalık kaslar ve sinirler arasındaki bağlantıyı etkiler. Etkilenen kedi yavruları oyun oynadıktan sonra zayıflar ve genişlemiş yemek borusu nedeniyle kusabilirler. Tedavi için ilaçlar mevcuttur, ancak görünüm belirsizdir. Myastenia gravis ile doğan yavru kediler, onu geliştiren yaşlı kedilerden daha kötü olma eğilimindedir. Burmese kedilerinin hipokalemik miyopatisi, kandaki düşük potasyum seviyelerinin neden olduğu bir kas bozukluğudur. Boyun kaslarında zayıflık dönemlerine neden olan kalıtsal bir hastalıktır. Bu bölümler sırasında, etkilenen kediler başlarını kaldıramazlar. Hastalık genellikle yavru kediler 3 ila 4 aylıkken ortaya çıkar. Durum genellikle kedinin diyetine potasyum eklenerek başarılı bir şekilde tedavi edilir. Erkek kedilerde, temel bir kas proteininin üretimindeki kalıtsal bir kusur nedeniyle kas distrofileri meydana gelebilir. Erken dönemde, etkilenen kedilerde kas sertliği ve büyümesi, yutma güçlüğü ve halsizlik görülür. Kedi yaşlandıkça kas erimesi meydana gelir ve kedi ayak bileklerini yerden kaldıramayabilir. Veteriner hekimler, bozukluğu teşhis etmek için kan testleri ve kas biyopsileri kullanırlar. Görünüm fakir için belirsiz ve tedavi yok. Glikojen depo hastalığı , vücut hücrelerinde aşırı miktarda glikojen (bir şeker türü) birikmesine neden olan kalıtsal bir hastalıktır. Hastalık, Norveç Ormanı kedilerinde kas güçsüzlüğüne ve egzersiz güçlüğüne neden olabilir. Konjenital megaözofagus, Siyam kedilerinde kalıtsal olarak genişlemiş bir yemek borusudur. Belirtiler arasında sık regürjitasyon ve pnömoni yer alır. Görünüm belirsiz.

Multifokal Bozukluklar

Multifokal bozuklukları olan hayvanlar, birden fazla anatomik konumla tutarlı işaretler gösterir. Mısır Mau ve Burmalı kedi yavrularında süngerimsi dejeneratif koşullar tanımlanmıştır. Merkezi sinir sistemindeki doku bozularak koordinasyon bozukluğuna, anormal yürüyüşe, baş titremelerine, kas kasılmalarına ve davranış değişikliklerine neden olur. Hastalığın gelişimi anlaşılmaz ve görünüm kötüdür. Lizozomal depo bozuklukları, bir proteinin, karbonhidratın veya yağın eksik parçalanmasından kaynaklanan nadir bir durum grubudur. Yan ürünleri vücutta birikir ve hücreler için toksik olabilir. Belirtiler genellikle, ancak her zaman değil, yaşamın erken dönemlerinde gelişir. Görünüm şu anda bu bozuklukların tüm türleri için zayıftır, ancak yeni tedaviler üzerinde çalışılmaktadır.

Çeşitli Bozukluklar

Sarkaç nistagmus, Asya kedilerinin çeşitli ırklarında görülen anormal bir göz hareketidir. Göz hareketi, saat üzerindeki sarkacınkine benzer. Durum, etkilenen kediler için bir soruna neden görünmüyor. Doğuştan sağırlık , özellikle mavi gözlü ve beyaz kürklü kedilerde görülür. Beyin sapı işitsel uyarılmış yanıt (BAER) testi, bir veya iki kulakta sağırlığı belirlemek için kullanılabilir.

Sinir Sistemi Bozuklukları ve Yaralanmaların Etkileri

Bir hayvanın çevresini algılama yeteneğindeki bir değişiklik, merkezi sinir sistemindeki veya periferik sinir sistemindeki bir hastalıktan kaynaklanabilir. Sinir sistemi bozukluklarının birincil belirtileri arasında davranış değişiklikleri, nöbetler, titreme, ağrı, uyuşma, koordinasyon eksikliği ve bir veya daha fazla bacakta zayıflık veya felç yer alır. Bir yaralanmanın duyusal ve motor fonksiyonlar üzerindeki etkileri, yaralanmanın yeri ve ciddiyetine bağlıdır.

Omurilik yaralanması, yaralanma seviyesinin altında his kaybına ve felce neden olabilir. Hafif omurilik yaralanmaları beceriksiz hareketlere ve uzuvlarda hafif zayıflığa neden olabilir. Orta derecede omurilik yaralanmaları, uzuvların daha büyük bir zayıflığına neden olabilir. Ağır omurilik yaralanmalarında tam bir hareket kaybı (felç) ve his kaybı meydana gelebilir. Bununla birlikte, tüm omurilik yaralanmaları felce neden olmaz. Örneğin, beldeki omuriliğin yaralanması uzuv felcine değil, mesane kontrolünün kaybına neden olabilir.

Beyin yaralanmaları, yine beynin hangi bölümünün etkilendiğine bağlı olarak farklı etkilere neden olur. Beyin sapındaki yaralanmalar denge kaybına, uzuvların zayıflığına, hiperaktif reflekslere, uyuşukluğa veya komaya neden olabilir. Beyincik yaralanmaları, baş ve bacaklarda koordinasyon eksikliği, titreme ve denge kaybı ile sonuçlanabilir. Serebrum yaralanmaları, tam veya kısmi körlüğe, koku alma duyusunun kaybına, nöbetlere, komaya, uyuşukluğa, volta atma veya dönme davranışına ve sahibini tanıyamamaya neden olabilir.

Sinir sistemindeki bazı yaralanmalar, yaralanma meydana geldikten 24 ila 48 saat sonrasına kadar belirgin olmayan hasarlara neden olabilir. Uzun vadeli hasar genellikle beyindeki damarların şişmesi veya iç kanamasından kaynaklanır. Evcil hayvanlarda tıkalı arterler veya yüksek tansiyonun neden olduğu felçler nadirdir.


Sinir Sistemi Bozuklukları
Sinir Sistemi Bozuklukları

Hastalık Mekanizmaları

Yaralanmaların etkilerine ek olarak, sinir sistemi bozuklukları arasında doğum kusurları, kalıtsal bozukluklar, enfeksiyonlar ve iltihaplanmalar, zehirlenmeler, metabolik bozukluklar, beslenme yetersizlikleri, dejeneratif hastalıklar, kanser veya bilinmeyen nedenler yer alabilir. Genellikle konjenital bozukluklar olarak adlandırılan doğum kusurlarının çoğu doğumda veya doğumdan kısa bir süre sonra belirgindir. Bazı genetik hastalıklar, yaşamın ilk yılında nöronların yavaş ve geri dönüşümsüz bir şekilde dejenere olmasına neden olur. Epilepsi gibi diğer kalıtsal hastalıklarda hayvan 2 ila 3 yıl boyunca herhangi bir belirti göstermeyebilir. Sinir sistemi enfeksiyonlarına belirli virüsler veya mikroorganizmalar neden olur. Bazı menenjit türleri gibi diğer iltihaplara vücudun kendi aşırı aktif bağışıklık sistemi neden olabilir. Bunlar otoimmün bozukluklar olarak bilinir . Çeşitli kimyasallar sinir sisteminde toksik reaksiyona neden olabilir. Bunlara belirli böcek ilaçları ve herbisitler, fare zehirleri, antifriz ve yatıştırıcılar dahildir. Bazı ilaç türlerinin yüksek dozları da sinir sistemi için toksik olabilir. Botulizm, tetanoz ve kene ısırıkları ile mercan ve kaplan yılanı zehiri de sinir sistemini etkileyerek felce neden olabilir. Düşük kan şekeri, nefes darlığı veya kaybı, karaciğer hastalığı ve böbrek yetmezliği gibi bazı metabolik bozukluklar sinir sisteminin işlevini etkiler. Tiroid ve adrenal bez anormallikleri ve elektrolit anormallikleri de nörolojik belirtilere neden olabilir. Diyette tiamin (B1 vitamini) eksikliği, kedilerde motor kontrol kaybına, uyuşukluğa, nöbetlere ve komaya neden olabilir . Yetersiz miktarda B 6 nöbetlere neden olabilir.

Sinir Sistemi Tümörleri

Sinir sisteminin tümörleri, etkilenen hücre tipine, tümörün davranışına, büyüme modeline ve tümörün içinde ve çevresinde görülen ikincil değişikliklere göre sınıflandırılır. Tümörler, sinir sistemi içindeki veya sinir sistemi ile ilişkili hücrelerden büyüyebilir, çevre dokularda oluşabilir veya vücuttaki başka bir tümörden sinir sistemine yayılabilir. Sinir sistemini etkileyen tümörler, kedilerde köpeklere göre daha az görülür. Bir beyin tümörünün varlığını doğrulamak için çeşitli testler kullanılır. Düz röntgenler, miyelografi, sintigrafi, bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları ve manyetik rezonans görüntüleme, sinir sistemi tümörlerini teşhis etmek için kullanılır. Beyin omurilik sıvısı analizi de yararlı olabilir. Sinir sistemi tümörleri olan hayvanlar için görünüm değişir ve konuma, doku hasarının boyutuna, ameliyatla erişime ve tümörün büyüme hızına bağlıdır. Tedavideki son gelişmeler cerrahi çıkarma, radyasyon tedavisi ve kemoterapiye odaklanmıştır.

Kedilerde Nörolojik Değerlendirme

Sinir sisteminin değerlendirilmesi, doğru bir öykü ve genel fizik muayene ile başlar, ardından nörolojik muayene yapılır. Sinir sisteminin çeşitli bileşenlerinin işleyişini değerlendirmek için gerçekleştirilebilecek bir dizi spesifik fiziksel test vardır. Bunlara çeşitli refleksler, kas fonksiyonu ve kontrolü, duruş ve yürüyüş testleri dahildir.

Spesifik sorunu teşhis etmek için genellikle laboratuvar testlerine ihtiyaç duyulur. Yaygın laboratuvar testleri arasında kan testleri, idrar tahlili, beyin omurilik sıvısı analizi, röntgenler, bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve beyin, periferik sinirler ve kasların elektriksel aktivitesinin değerlendirilmesi yer alır.

Nörolojik Muayene

Nörolojik muayene 1) baş (kafa sinirleri), 2) yürüme veya yürüyüş, 3) boyun ve ön bacaklar ve 4) gövde, arka ayaklar, anüs ve kuyruğu değerlendirir. Mümkünse beyin, omurilik veya periferik sinir sistemindeki sinirlerdeki hasarın yerini belirlemek için kedinizin refleksleri de test edilecektir. Kranial Sinirlerin Değerlendirilmesi 12 çift kraniyal sinir, beyin sapının belirli bölümlerinden başın sol ve sağ taraflarına uzanır. Koku ileten sinirler, görme ve gözlerin hareketinden sorumlu olanlar, yüz hareketlerini kontrol edenler, işitme ve dengeden sorumlu olanlar ve çiğneme, yutma, ses çıkarma ve dilin hareketinden sorumlu olanlar (tabloya bakınız) Aşağıdaki Kranial Sinirler). Bu sinirlerin reflekslerini test etmek, hasarın yerini belirlemeye yardımcı olabilir. Veteriner hekiminiz, bu sinirlerdeki herhangi bir işlev bozukluğu belirtisini saptamak için tasarlanmış özel testler yapacaktır. MASA Kranial Sinirler Kranial sinirlerin değerlendirilmesi, zihinsel aktiviteyi, başın duruşunu ve koordinasyonunu ve baştaki refleksleri test eder. Bu değerlendirme sırasında tespit edilen işaretler beyinde bir yaralanma veya hastalığa işaret eder. Serebrum ve beyin sapındaki hasarın belirtileri arasında zihinsel bozulma, sürekli ilerleme, nöbetler, depresyon, koma veya başın bir yöne dönmesi veya dönmesi yer alabilir. Başın eğilmesi, sallanması, titremesi veya diğer olağan dışı baş hareketleri beyinciğin hasar gördüğünü gösterebilir.Yürüyüşün Değerlendirilmesi (Yürüme) Veteriner hekiminiz, kedinizi yürürken, koşarken, dönerken, yana doğru adım atarken ve geri geri giderken izleyerek yürüyüşünü değerlendirecektir. Disfonksiyonun belirtileri arasında dönme, herhangi bir uzuvda zayıflık veya tam felç, düşme, tökezleme, yuvarlanma veya koordinasyon kaybı yer alır.Boyun ve Ön Bacakların Değerlendirilmesi Boyun ve ön bacakların değerlendirilmesi, üst omurilikte bir yaralanmaya işaret edebilecek ağrı ve kas boyutu veya tonusu kaybının aranmasını içerecektir. Küçük omurilik yaralanmalarını tespit etmeye yardımcı olmak için çeşitli testler yapılır. Boyun ve ön ayakları değerlendirmek için yaygın olarak kullanılan bazı test örnekleri arasında el arabası testi (arka bacakların hafifçe kaldırıldığı ve kedinin ön ayakları üzerinde yürürken değerlendirildiği), doğrulma testi (kedinin kendini ne kadar iyi düzeltebildiğini görmek için yan veya baş aşağı yerleştirilmesi), zıplama testi (3 bacağın yerden yukarıda tutulduğu ve kedi hareket etmeye zorlandığında dördüncü bacağın üzerinde zıpladığı), yerleştirme testi (burada kedi bir muayene masasına yerleştirildiğinde ön ayaklarını uygun şekilde yerleştirir) ve konumlandırma testi (kedinin normal duruşuna ne kadar hızlı ve doğru bir şekilde geri döndüğünü değerlendirmek için bir ayağın veya uzuvun normal konumundan hareket ettirildiği). Spinal refleksler, kas durumu ve dokunma ve ağrı hissetme yeteneği de değerlendirilir.Gövde, Arka Uzuvlar, Anüs ve Kuyruğun Değerlendirilmesi Gövde veya gövde, omurların anormal duruşu veya pozisyonu, ağrı, his kaybı veya hafif dokunma veya iğne batmasına karşı aşırı duyarlılık ve kas kütlesi kaybı açısından değerlendirilir. Boyun ve ön bacaklardaki sinirleri değerlendirmek için kullanılan bazı testler ( yukarıya bakınız ), gövde ve arka ayakları değerlendirmek için de kullanılır. Çeşitli refleksler de değerlendirilebilir. Gövde veya arka bacaklar etrafındaki kas kaybı, o kasla ilişkili bir sinirde hasar olduğunu gösterebilir.

Laboratuvar Testleri ve Görüntüleme

Kan testleri, bazıları sinir sistemi aktivitesini etkileyebilen metabolik bozuklukları tespit etmek için sıklıkla kullanılır. Kan testleri ayrıca kurşun zehirlenmesi, belirli enfeksiyonlar ve sinir ile kas arasındaki bağlantıların bloke edildiği ve zayıflıkla sonuçlanan bir otoimmün hastalık olan miyastenia gravis gibi diğer durumları da tanımlayabilir. Kas, sinir ve beyin biyopsileri de gerekli olabilir. Beyin omurilik sıvısının (beyni ve omuriliği çevreleyen sıvı) analizi genellikle bir merkezi sinir sistemi bozukluğunun teşhisinde yararlıdır. Beyin omurilik sıvısı, omurga musluğu adı verilen bir prosedürle kafatasının tabanından veya alt sırttan toplanır.. Beyin omurilik sıvısında alışılmadık derecede yüksek miktarda protein, ensefalit (beyin iltihabı), menenjit (beyin zarının iltihabı), kanser veya omuriliğin bası yaralanmasına işaret edebilir. Beyin omurilik sıvısında artan sayıda beyaz kan hücresi, bir iltihaplanma veya enfeksiyon olduğunu gösterir. Beyin omurilik sıvısı analizi ile tanımlanabilecek diğer bozukluklar arasında bakteri veya mantar enfeksiyonları, iç kanama, beyin apseleri ve bazı tümör türleri bulunur. Beyin omurilik sıvısı ayrıca bulaşıcı hastalıkların varlığı için de test edilebilir. Sinir sistemi bozukluklarını tespit etmek için birkaç farklı tipte radyografik test kullanılabilir. Kafatasının ve omurganın düz röntgenleri, omurların kırıklarını, yanlış hizalanmalarını (subluksasyon), enfeksiyonları veya kemik kanserini tespit edebilir. Bununla birlikte, beyin ve omuriliğin çoğu enfeksiyonunda veya kanserinde düz röntgenler normal görünür. Miyelografi olarak bilinen bir prosedürde , beyin omurilik kanalına özel bir sıvı boya enjekte edilir. Bu boya, fıtıklaşmış (“kaymış”) diskler ve omurilik tümörleri gibi belirli omurilik problemlerini vurgulayabilir. Bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taramaları ayrıca kemik yapısındaki değişiklikleri, iç kanamayı, apseleri, iltihaplanmayı ve bazı sinir sistemi kanserlerini değerlendirmeye yardımcı olabilir. Bazı durumlarda başka testler de kullanılabilir. Bir elektroensefalogram (EEG) beyindeki elektriksel aktiviteyi kaydeder. Menenjit veya ensefalit, kafa yaralanmaları ve beyin tümörlerinde sonuçlar anormaldir. Bir elektroensefalogram bazen bir nöbetin nedenini ve ciddiyetini belirlemeye yardımcı olabilir. Bir elektromiyogram (EMG), kaslardaki elektriksel aktiviteyi kaydeder. Bu testte, bir sinir elektriksel olarak uyarılır ve nöronlar boyunca iletim hızı hesaplanır. Bu teknik sinir hasarını ve miyastenia gravis'i tespit edebilir. Bir beyin sapı işitsel uyarılmış yanıtı (BAER)kulaktaki ses reseptörlerinden beyin sapına ve beyine giden yoldaki elektriksel aktiviteyi kaydeder. Sinir hasarının neden olduğu sağırlık durumlarında, BAER yanıt vermez. Beyin sapı bozuklukları da BAER'yi değiştirebilir.

Kedilerde Sinir Sistemi Tedavi Prensipleri

Teşhis konulduktan sonra uygun tedavi düşünülebilir. Sinir sistemi bozukluklarını tedavi etmek için kullanılan birkaç ilaç grubu vardır. Epileptik nöbetleri tedavi etmek için kullanılan ilaçlar antikonvülsanlar olarak bilinir. Kortikosteroidler de dahil olmak üzere anti-inflamatuar ilaçlar, birçok yaralanma türünde şişliği ve enflamasyonu azaltmak için kullanılır. Bu ilaçlar bazı durumlarda damardan (omurilik yaralanması gibi) ve diğerlerinde ağızdan verilebilir. Nörolojik bozuklukların neden olduğu kas spazmlarını gidermek veya sinir sistemi enfeksiyonlarını tedavi etmek için başka ilaçlara ihtiyaç duyulabilir. Kafatası ameliyatından sonra ve beyin tümörü veya kafa travması olan hayvanlarda, beyinde sıvı birikmesinden kaynaklanan şişme riski vardır. Şişliği azaltmak için intravenöz olarak mannitol veya kortikosteroid ilaçlar verilebilir (bkz. Beyin, Omurilik ve Sinir Bozukluklarının Tedavisinde Kullanılan İlaçlar ). Bazı nörolojik bozuklukları tedavi etmek için cerrahi gereklidir. Ciddi omurilik yaralanmalarında, yaralanmadan sonraki 24 saat içinde ameliyat yapılması gerekebilir.

Hemşirelik Bakımı

Belden aşağısı felçli veya kuadriplejik hayvanların yoğun hemşirelik bakımına ihtiyacı vardır. Deride yaraların oluşmasını önlemek için kedi yastık üzerinde tutulmalı ve her 4 ila 6 saatte bir döndürülmelidir. Cilt temiz tutulmalı ve idrar ve dışkıdan arındırılmalıdır. Düzgün idrar yapamayan hayvanlarda, mesanenin boşaltılması (manuel olarak boşaltılması) gerekebilir veya bir idrar sondası gerekebilir. Mesane enfeksiyonunu izlemek için her 2 ila 4 haftada bir idrar tahlili yapılmalıdır. Kuadriplejik hayvanların elle beslenmesi ve bol su verilmesi gerekir. Kedinin eklemlerine ve kaslarına elle esnetmek ve masaj yapmak, felçli uzuvlarda kas erimesini geciktirebilir.


bottom of page