top of page

KEDİLERDE BÖBREK VE İDRAR YOLU SORUNLARI

Kedilerde Kronik böbrek hastalığı

Kronik böbrek hastalığı (KBH), böbrek fonksiyonlarının zaman içinde kalıcı kaybıdır. Sağlıklı böbrekler, en önemlisi kanı filtrelemek ve idrar yapmak gibi birçok önemli işlevi yerine getirir, bu nedenle böbrek işleviyle ilgili sorunlar, bir kedi için çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Kedileri etkileyebilecek birçok farklı böbrek hastalığı arasında en yaygın olanı KBH'dir.

Böbrekler, vücudun kandaki safsızlıkları filtrelemek için kullandığı sistem olan böbrek sisteminin (Şekil 1) bir parçasıdır. Böbreklerde üretilen idrar üreterlerle mesaneye, üretrayla da idrar kesesinden dış dünyaya taşınır.


Kedi İdrar Yolu
Kedi İdrar Yolu

Klinik işaretler

KBH'li kediler, kan dolaşımında normalde böbrekler tarafından atılan veya düzenlenen atık ürünlerin ve diğer bileşiklerin birikmesine maruz kalabilir. Bu birikim, kendilerini hasta hissetmelerine ve uyuşuk, dağınık görünmelerine ve kilo vermelerine neden olabilir. Ayrıca idrarlarını uygun şekilde konsantre etme yeteneklerini de kaybedebilirler ve sonuç olarak daha büyük hacimlerde idrara çıkabilir ve bunu telafi etmek için daha fazla su içebilirler. İdrarlarında önemli protein ve vitaminlerin kaybı, anormal metabolizmaya ve iştah kaybına katkıda bulunabilir. Ayrıca gözler, beyin ve kalp dahil olmak üzere bir dizi önemli sistemin işlevini etkileyebilecek yüksek tansiyon (hipertansiyon) yaşayabilirler .

KBH'li kedilerde uyuşukluğun bir başka nedeni de kanlarında asit birikmesidir. KBH'li kedilerin böbrekleri bu bileşikleri uygun şekilde salgılayamayabilir ve etkilenen kedileri vücuttaki çeşitli organ sistemlerinin işlevini önemli ölçüde etkileyebilecek bir durum olan kan asidifikasyonuna veya asidoza eğilimli hale getirebilir. KBH ayrıca bir kedinin kırmızı kan hücresi üretme yeteneğini azaltabilir ve bu da kandaki kırmızı kan hücresi konsantrasyonunun azalması olan anemiye yol açabilir. Bu, diş etlerinin soluk pembe veya ciddi vakalarda beyazımsı görünmesine neden olabilir ve onları uyuşuk hale getirebilir.

Teşhis

Böbrek fonksiyonunu değerlendirmek için veteriner hekimler, sağlıklı böbreklerin normalde filtrelediği veya düzenlediği atık ürünlerin ve diğer bileşenlerin konsantrasyonlarını değerlendirmek için çoğunlukla kan testlerine ve idrar analizine (idrar tahlili) başvururlar.

Kan testleri iki önemli atık ürünün konsantrasyonunu belirleyebilir: kan üre nitrojeni (BUN) ve kreatinin, ancak kreatinin genellikle böbrek fonksiyonunun daha spesifik bir göstergesi olarak kabul edilir. Kedinizin kanındaki bu bileşiklerin konsantrasyonundaki bir artış, böbreklerinin düzgün çalışmadığını gösterebilir, ancak bu değerlerin bir dizi faktör ışığında yorumlanması gerekir. Örneğin dehidrasyon, bir kedinin böbreklerinin normal çalışmasına rağmen BUN ve kreatinin konsantrasyonlarının artmasına neden olabilir. İdeal olarak, bir veteriner, böbrek fonksiyonu yorumunu, 12-24 saat aç kalmış, normal olarak hidratlı bir kediden iki hafta arayla alınan en az iki kan örneğine dayandıracaktır. Diğer kan bileşenlerinin konsantrasyonları,

*Son zamanlarda, protein metabolizmasının bir atık ürünü olan simetrik dimetil arjinin (SDMA) konsantrasyonunu ölçen yeni bir test, kronik böbrek hastalığını daha önceki testlerden daha erken saptamanın bir yolu olarak kullanılmıştır. SDMA testine dayalı erken müdahalenin kronik böbrek hastalığı olan kediler için iyileştirilmiş sonuçlara dönüşüp dönüşmeyeceğini belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerekmekle birlikte, KBH'li kediler için daha uzun ve daha kaliteli yaşamlar için umut sağlayabileceğini gösteren kanıtlar vardır.

Bir idrar tahlilinde, veterineriniz idrarın konsantrasyonunu, pH'ını ve genellikle kedi idrarında bulunmaması gereken protein, kan hücreleri, bakteriler ve diğer hücrelerin varlığını dikkate alacaktır ve bunların tümü sağlıkla ilgili önemli bilgiler sağlar. bir kedinin böbreklerinden. Şüpheli KBH vakalarında idrar yollarının bakteriyel enfeksiyon olasılığını dışlamak için bir idrar örneğinin kültürünün yapılması da önemlidir. İdrar numuneleri, bu amaç için tasarlanmış emici olmayan boncuklarla dolu bir çöp kutusundan toplanarak, üretranın kateterizasyonu (idrar yolunun dış dünyaya açılması) veya ekstrakte eden bir teknik olan sistosentez yoluyla alınabilir. karın duvarından mesaneye çok ince bir iğne geçirerek idrar örneği.

KBH şüphesi olan bir kediyi değerlendirmede yararlı olabilecek diğer çalışmalar arasında karın ultrasonu, radyografiler (X-ışınları) gibi görüntüleme çalışmaları ve bazı durumlarda biyopsi örneklerinin mikroskobik değerlendirmesi yer alır. KBH'li kedilerde hipertansiyon potansiyeli göz önüne alındığında, bir kedinin kan basıncının ölçülmesi de bu hastalık için tıbbi değerlendirmenin önemli bir parçasıdır.



Tedavi

KBH için kesin bir tedavi olmamasına rağmen, tedavi bu hastalığa sahip kedilerin yaşamlarını iyileştirebilir ve uzatabilir. Terapi, kan dolaşımında toksik atık ürünlerin birikmesini en aza indirmeye, yeterli hidrasyon sağlamaya, elektrolit konsantrasyonundaki bozuklukları ele almaya, uygun beslenmeyi desteklemeye, kan basıncını kontrol etmeye ve böbrek hastalığının ilerlemesini yavaşlatmaya yöneliktir.

Diyet değişikliği , KBH tedavisinin önemli ve kanıtlanmış bir yönüdür. Çalışmalar, protein, fosfor ve sodyum içeriği kısıtlı ve suda çözünen vitaminler, lif ve antioksidan konsantrasyonları yüksek terapötik diyetlerin KBH'li kedilerde yaşamı uzatabileceğini ve yaşam kalitesini iyileştirebileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, birçok kedi terapötik diyetleri kabul etmekte güçlük çeker, bu nedenle sahiplerin sabırlı olması ve plana bağlı kalmaya kendini adaması gerekir. Terapötik bir diyete kademeli olarak geçiş yapmak ve gıdanın sıcaklığını, dokusunu ve lezzetini dikkate almak önemlidir. Nispeten kısa bir süre boyunca yiyeceksiz kalan KBH'li kedilerde önemli sağlık sorunları gelişebilir, bu nedenle, kedinizin terapötik bir diyete geçiş sırasında yemek yediğinden emin olmanız çok önemlidir.

Hipertansiyonu kontrol etmek, üriner protein kaybını azaltmak ve anemiyi ele almak, bu durumları geliştiren kedilerde önemli terapötik hedeflerdir. Hipertansiyon genellikle oral ilaçlarla kontrol edilir ve üriner protein kaybı anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri ile tedavi edilebilir. KBH'li bir kedideki anemi, kırmızı kan hücresi üretimini uyaran eritropoietin (veya ilgili bileşikler) ile replasman tedavisi ile tedavi edilebilir. KBH'li kediler daha az eritropoietin üretebilir ve replasman tedavisinin alyuvar sayısını artırabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Bazı durumlarda, donör bir kediden alınan kan kullanılarak normal kırmızı kan hücresi konsantrasyonlarını eski haline getirmek için kullanılabilecek kan transfüzyonları gerekli olabilir.

Fosfat bağlayıcılar, potasyum takviyesi, antioksidan takviyesi, alkalileştirme tedavisi ve intravenöz veya deri altı sıvı uygulaması dahil olmak üzere bir dizi başka terapi, KBH olan kedilere yardımcı olma potansiyeline sahip olsa da, bu yaklaşımlar tam olarak doğrulanmamıştır ve kontrollü çalışmalar vardır. herhangi bir fayda sağlayıp sağlamadığını belirlemek için gereklidir. Aynı durum hemodiyaliz (toksik atık ürünlerin kan dolaşımından özel olarak tasarlanmış ekipmanlarla uzaklaştırılması) ve böbrek nakli için de geçerlidir. Bu tartışmalı, karmaşık ve pahalı tedaviler, KBH'li kedilere potansiyel faydalar sunar, ancak etkinliklerini kanıtlayacak çalışmalara tabi tutulmamıştır, bu nedenle bir veteriner uzmanının dikkatli rehberliğinde araştırılmalıdır.

prognoz

Bazı kediler KBH tedavisine çok iyi yanıt verirken diğerleri vermez, bu nedenle etkilenen kedilerde KBH prognozu oldukça değişkendir. Bazı araştırmalar, idrarlarında daha fazla protein kaybeden kedilerin prognozlarının daha az olumlu olduğunu göstermektedir. KBH ne kadar erken teşhis edilir ve tedaviye başlanırsa, yaşam kalitesi ve hayatta kalma açısından sonucun o kadar iyi olduğunu gösteren kanıtlar vardır.

Kedilerin Üriner Sisteminin Bulaşıcı Hastalıkları

Üriner sistem enfeksiyonlarının çoğuna bakteriler neden olur. Enfeksiyon genellikle bakteri üretra yoluyla vücuda girdiğinde gelişir. Bakteriler daha sonra mesaneye gider ve bazı durumlarda orada bir enfeksiyon oluştururlar. Bazen bakteriler idrar yolundan böbreklere doğru ilerlemeye devam eder ve böbrek enfeksiyonuna (piyelonefrit) neden olabilir. Üriner sistem enfeksiyonu riskini artıran çeşitli faktörler vardır. Bunlar arasında idrar akışı ile ilgili sorunlar (özellikle idrar yaparken mesaneyi tamamen boşaltamama), aşırı seyreltik idrar, idrarda şeker (genellikle şeker hastalığının bir işareti), ileri yaş, zayıflamış bir bağışıklık sistemi ve diğerlerinin varlığı yer alır. hastalıklar (uzun süreli böbrek hastalığı veya hipertiroidizm gibi). Sağlıklı yetişkin kediler, idrar yolu enfeksiyonlarına nispeten dirençlidir.

Bakteriyel idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisi birkaç nedenden dolayı önemlidir. İdrar yolu enfeksiyonlarına neden olan bakteriler, enfeksiyonlar uygun şekilde tedavi edilmezse antibiyotiklere dirençli hale gelebilir. Antibiyotik direnci, geçmeyecek bir enfeksiyona yol açabilir. Bazı durumlarda, tedavi edilmemiş veya yetersiz tedavi edilmiş bir mesane enfeksiyonu, daha ciddi bir durum olan böbreklerde bir enfeksiyona neden olabilir.

Mesane Enfeksiyonu

Mesanenin bakterilerin neden olduğu enfeksiyon ve iltihaplanmasına bakteriyel sistit denir . Sağlıklı yetişkin kedilerde genellikle bakteriyel sistit olmaz. Bununla birlikte, yaşlı, bağışıklık sistemi zayıflamış (feline lösemi virüsü veya kedi immün yetmezlik virüsü olanlar dahil), uzun süreli steroid ilaçlar kullanan veya tüm vücudu etkileyen hastalıkları (diabetes mellitus veya tiroid hastalığı gibi) olan kediler daha fazladır. bakteriyel sistite yatkındır. Mesane enfeksiyonu belirtileri arasında sık idrara çıkma, ağrılı veya zor idrara çıkma ve uygunsuz yerlere idrar yapma yer alır. İdrarda kan da olabilir. Bu, idrar akışının sonunda daha belirgin olabilir. Bazen mesane enfeksiyonu olan kedilerde hiçbir belirti görülmeyebilir. Bu vakalarda, enfeksiyon genellikle rutin bir idrar tahlili sırasında teşhis edilir. Bakteriyel sistiti teşhis etmek için bir idrar örneği gereklidir. Veterinerinizin muhtemelen numune üzerinde yapacağı laboratuvar testleri, bir idrar tahlili ve bir bakteri kültürüdür. Tedavi antibiyotiklerden oluşur. Veteriner hekiminiz, ilaçların enfeksiyonu kontrol ettiğinden emin olmak için tedavi sırasında ve sonrasında daha fazla idrar örneği almak isteyebilir. Uzun süreli veya tekrarlayan enfeksiyonlar, ele alınması gereken altta yatan bir sorunun işareti olabilir.

Böbrek Enfeksiyonu (Piyelonefrit)

Piyelonefrit, böbreklerin bakteriyel bir enfeksiyonudur. Bu genellikle idrar yolunda yukarı doğru mesaneye ve oradan da böbreklere tırmanan bakterilerden kaynaklanır. Piyelonefrit ve bakteriyel sistit risk faktörleri benzerdir. İdrarın normal şekilde akmasını engelleyen böbrek veya üreterdeki taşlar yaygın bir nedendir. Genç kedilerde ektopik üreterler gibi doğum kusurları piyelonefrite neden olabilir. Bu durum için risk altındaki kediler, çok genç, çok yaşlı, bağışıklık sistemi zayıf olan veya böbrekleri idrarı düzgün bir şekilde konsantre edemeyen kedilerdir. Çoğu durumda, veterineriniz piyelonefrite neyin sebep olduğunu belirleyemeyebilir. Piyelonefrit belirtileri, yanlarda ağrı (özellikle böbreklerin etrafındaki bölgede), ateş ve genel olarak iyi hissetmeme hissini içerir. Diğer belirtiler arasında kusma, iştah azalması, aşırı susama veya aşırı idrara çıkma yer alır. Bazen enfeksiyondan böbrek yetmezliği oluşana kadar hiçbir belirti yoktur. Bu durumun teşhisi için kan ve idrar testleri (idrar tahlili ve bakteri kültürü) gerekir. Uzun süreli vakalar, bu testlerde hastalık belirtileri veya anormallikler göstermeyebilir. Bu durumda kontrastlı röntgen veya ultrasonografi gerekebilir. Piyelonefrit tedavisi, bazen yüksek dozlarda kullanılan uzun süreli antibiyotikleri (4 ila 8 hafta) içerir. Bazı durumlarda intravenöz sıvılar verilir. Nadiren, etkilenen böbreği çıkarmak için ameliyat gerekebilir. Takip idrar testi tipik olarak tedavi sırasında ve sonrasında gereklidir. Piyelonefritli kediler, tedaviden önce meydana gelen hasarın miktarına bağlı olarak böbrek fonksiyonlarını tam olarak geri kazanabilir. Her iki böbrek de zaten başarısız olmuşsa, veteriner hekiminiz daha fazla hasarı yavaşlatmak ve böbrek hastalığı ve yetmezliği belirtilerini yönetmek için tedaviler önerebilir. Piyelonefritli kedilerde, çözülmemiş veya tekrarlayan böbrek enfeksiyonları riski yüksektir. Ayrıca vücudun diğer bölgelerinde (kalp veya omurga gibi) ciddi enfeksiyonlar geliştirebilirler.

İnterstisyel Nefrit

İnterstisyel nefrit, bir tür böbrek iltihabıdır. Kedilerde ani başlangıçlı (akut) interstisyel nefrit nadirdir. Kronik (uzun süredir devam eden) ilerleyici interstisyel nefrit, kedilerde yaygındır ve daha yaygın olarak kronik böbrek hastalığı olarak adlandırılır . Kan damarlarını etkileyen bulaşıcı hastalıklar (örneğin, kedi enfeksiyöz peritoniti) veya bağışıklık sistemini harekete geçiren hastalıklar da böbrekte iltihaplanmaya neden olabilir. Tek bir kedide kesin nedeni belirlemek genellikle mümkün değildir. Teşhis konulursa bulaşıcı bir hastalığı tedavi etmek için antibiyotikler veya diğer ilaçlar gerekebilir. Böbrek yetmezliği meydana geldiyse, sıvılar, diyet değişiklikleri ve diğer ilaçları içeren destekleyici tedavi ile tedavi edilebilir.

Kılcal Enfeksiyon

Capillaria plica, mesaneyi ve daha az sıklıkla kedilerin üreterlerini ve böbreklerini enfekte edebilen küçük bir solucandır. Bu, evcil kedilerde nadir görülen bir durumdur. Solucanlar iplik benzeri, sarımsı ve yaklaşık 0,5 ila 2,5 inç (13 ila 60 milimetre) uzunluğundadır. Bu enfeksiyon en çok vahşi hayvanlarda görülür. Ev hayvanları, parazitin larvalarını taşıyan solucanları yiyerek enfeksiyonu yakalar. Capillaria felis cati adı verilen benzer ancak daha az yaygın bir solucan da kedilere bulaşabilir. Çoğu kedinin belirtisi yoktur. Bazı kediler sık ​​idrara çıkar, idrara çıkmayı kontrol edemez hale gelir veya anormal yerlere idrar yapar. Solucanların yumurtaları idrarla çıkar; veterineriniz bir idrar örneği alarak bunları tanımlayabilir. En iyi tedavi belirlenmemiştir, ancak birkaç farklı antiparaziter ilaç mevcuttur.


bottom of page