top of page

Kedilerde Kulak Yapısı ve İşlevi

Kediler, insanlar tarafından algılanabilen frekans aralığının hem üstünde hem de altında bir işitme aralığı ile sese karşı çok hassastır.

Bir kedinin kulağının içinden
Bir kedinin kulağının içinden

İnsanlardan ve hatta çoğu köpekten daha iyi duyabilirler.

Kulak bir işitme organı ve bir denge organıdır. Dış, orta ve iç kulaktan oluşur.

Dış kulak, kulak kepçesi (kıkırdaktan yapılmış ve deri, kürk veya saçla kaplı gördüğünüz kısım) ve kulak kanalını içerir. Kulak kepçesi, ses dalgalarını yakalayacak

ve kulak kanalından kulak zarına yönlendirecek şekilde şekillendirilmiştir. Kedilerde kulak kepçesi hareketlidir ve birbirinden bağımsız hareket edebilir. Kedilerin kulak kanalı, insanlara göre daha derin ve daha incedir, bu da sesi kulak zarına taşımak için daha iyi bir huni oluşturur. Bu daha derin kanal, köpeklerde olduğundan daha az derecede olmasına rağmen, iltihaplanmaya ve ikincil enfeksiyona yol açabilen kir ve balmumu birikimine maruz kalır.

Orta kulak , kulak zarı ve 3 küçük kemik içeren hava dolu küçük bir bölme içerir: çekiç, örs ve üzengi. Aynı zamanda 2 kas, oval pencere ve östaki borusu (orta kulağı burnun arkasına bağlayan ve orta kulağa hava girmesini sağlayan küçük bir tüp) içerir.

İç kulak, kokleayı (işitme organı) ve vestibüler sistemi (denge organı) içeren karmaşık bir yapıdır. İç kulakta bulunan yarım daire kanalları sıvı ile doludur ve dengenin sağlanması için önemlidir. Bunlar, kedinin çevikliğini ve mükemmel denge duygusunu hesaba katarak kedide oldukça gelişmiştir.

Kulağın Fizik Muayenesi

Veteriner hekiminiz her rutin kontrolde kedinizin kulaklarını inceleyecektir. Kedinin daha önce kulak enfeksiyonu geçmişi veya kulakla ilgili başka sorunları varsa, bu bilgiyi veterinere vermelisiniz. Başlamak için, veterineriniz dış kulakları görsel olarak inceleyerek herhangi bir iltihaplanma belirtisi, travma nedeniyle yaralanma, şişme, salgı veya aşırı kulak kiri olup olmadığını belirleyecektir. Daha sonra kulak kanalını ve kulak zarını görüntülemek için otoskop adı verilen bir alet kullanacaktır. Kulak kanallarını incelerken bir video-otoskop (kulağın içinin görüntülerini görüntüleyebilen kameralı bir otoskop) genellikle çok yardımcı olur. Bazı kedileri muayene etmek için kulak ağrılıysa veya kediyi zaptetmek zorsa sedasyon veya genel anestezi kullanmak gerekebilir. Bir enfeksiyondan şüpheleniliyorsa, ilgili organizmaları ve uygun tedaviyi belirlemek için kulaktan alınan sıvı veya salgı örnekleri üzerinde testler yapılacaktır. Kedilerin kulaklarındaki enfeksiyonlara en yaygın olarak bakteri veya maya neden olur. Kulağın bir tümörünü teşhis etmek için, değerlendirme için doku elde etmek üzere bir biyopsi yapmak gerekebilir. Sağırlık gibi belirli durumları doğrulamak için röntgen, bilgisayarlı tomografi (CT taraması), manyetik rezonans görüntüleme (MRI), nörolojik testler ve elektronik testler dahil olmak üzere başka testler gerekebilir.

Kedi Kulak Enfeksiyonları ve Yaygın Kulak Sorunları

Kedi kulakları - tıpkı bizimkiler gibi - hassas şeylerdir ve her zaman dikkatle kullanılmalıdır. Kedinizin kulakları her zaman temiz olmalı, kalın kahverengi veya yeşil mumlu akıntı olmamalı ve kızarıklık, kaşıntı veya olağandışı kokular olmamalıdır.

Kediniz kulaklarını kaşımaya, kafasını normalden daha fazla sallamaya, başını bir yana tutmaya veya yüzünün bir tarafını ovmaya başlarsa, size bir şeylerin yolunda gitmediğini anlatmaya çalışıyor olabilir. Kulaklarını kontrol ettirmek için onları veterinere götürmenizin ana nedenlerinden biri, ciddi kedi kulak problemlerinin daha ciddi etkileri olabileceği ve kulak enfeksiyonlarına yol açabileceğidir. İşte enfeksiyon gibi kulak problemleriyle uğraşan bir kedi için işaretler ve olası çözümler.

Kedi kulak enfeksiyonunu
Kedi kulak enfeksiyonunu

Kedi kulak enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?

Kedilerde kulak enfeksiyonunun en yaygın semptomlarından bazıları şunlardır:

  • kulaktan akıntı

  • kulak kaşıma

  • Kulak kepçesinin kızarıklığı

  • güçlü koku

  • Başlarını sürekli eğerek

  • Kulak çevresinde kabuklanma ve saç dökülmesi

  • Denge kaybı

Bu semptomları fark ederseniz, veterineri ziyaret etmek her zaman en iyisidir. Kedi kulağı problemlerinin ortaya çıkmasının pek çok nedeni vardır, ancak neyse ki veterineriniz kedinizin kulaklarını güvenli bir şekilde inceleyebilecek ve onları en iyi duruma getirmek için hangi testlerin veya tedavinin gerekli olabileceğini size söyleyebilecektir.

Kedilerde kulak enfeksiyonunun nedenleri nelerdir?

Kulağı etkileyen enfeksiyonlar birdenbire ortaya çıkmış gibi görünebilir, ancak enfeksiyona neyin neden olduğunu belirlemek önemlidir. Kedinizin kulak probleminin kaynağı, onu tedavi etmenin en etkili yolunu belirlemenize ve kedinizi mümkün olan en kısa sürede normal haline döndürmenize yardımcı olacaktır. Bunlar, kedinizin kulaklarının enfekte olabileceği yollardan bazılarıdır:

kulak akarları

Bu minik yaratıklar genellikle bir milimetreden kısadır, ancak yolunu bulup kedinizin kulağına ulaşabilir ve tahrişe ve iltihaplanmaya neden olabilir. Veteriner, kedinizin kulaklarındaki kalıntıları analiz ederek akar istilasını teşhis edebilecek ve akarlardan kurtulmanıza yardımcı olması için anti-parazitik bir yıkama önerecektir.

cilt alerjileri

Kediniz belirli parazitlere veya hatta mamalarındaki bir şeye alerjisi olursa, kulak çevresinde kaşıntı gibi semptomlar geliştirebilir, bu da onların bölgeyi kaşımasına ve kolayca enfekte olabilecek yırtıklar üretmesine neden olabilir.

Kulak yaralanmaları

Düzgün temizlenmeyen yaralanmalar da enfeksiyonlara yol açabilir. Kediler kaşif ruhlarıyla tanındıkları için, özellikle evcil hayvanınız dışarıda önemli miktarda zaman geçiriyorsa, çiziklere, yaralara veya herhangi bir travma belirtisine dikkat etmelisiniz. Bir kedinin kulak enfeksiyonu, bakteri bölgeyi ele geçirirse, şüphelenmeyen bir aşınmadan bile başlayabilir. Bu nedenle çizikleri temiz tutmanız önemlidir ve fark ettiğiniz herhangi bir derin yara için veterinerinizden yardım istemekten çekinmeyin.

Yabancı vücutlar

Kediler ayrıca kulaklarına her türlü nesneyi sokabilirler. Çimen özellikle endişe kaynağıdır, bu nedenle kedinizin kulaklarını tırmaladığını fark ederseniz, evcil hayvanınızın kulak kanalına yabancı bir cismin girip girmediğini kontrol edin. Bu "davetsiz misafirlerin" çoğu, kedi kulak enfeksiyonu olasılığını önlemek için veteriner tarafından güvenli bir şekilde çıkarılabilir.

Balmumu oluşumu

Bu önemlikedinizin kulaklarını temiz tutun. Günlük maceralarından biriken çok fazla kir veya aşırı balmumu birikmesi, bakterilerin gelişmeye başlaması için mükemmel ortamı oluşturur. Bu nedenle, olası enfeksiyonları önlemek için kedinizin kulaklarını düzenli olarak temizleyin.

Kedi kulak enfeksiyonu türleri

Kedinizin kulak problemleri dış kulağı veya kulağın iç ve orta kısımlarını etkileyebilir.

Kedilerde dış kulak enfeksiyonları

Kedinizin kulağının kulak kepçesi olarak da adlandırılan dış kısmı yaralardan kolayca etkilenebilir. İster biraz kaba bir oyun olsun, ister bir kediyle kavga etmek olsun, bu süreçte kulaklar çizilebilir ve hatta ısırılabilir. Bu mutlaka bir enfeksiyona yol açmaz, ancak kızarıklık veya şişlik belirtilerine dikkat etmek ve veterinerden tavsiye istemek önemlidir.

Kedilerde iç ve orta kulak enfeksiyonları

Kulak kanalı, akarlardan bakterilere ve yabancı cisimlere kadar her şeyi barındırabilir, bu da bu bölgelerde bir kulak enfeksiyonu olma olasılığını biraz artırır. Bazen bir dış kulak enfeksiyonu bile kulağın derinliklerine ilerleyerek kedinizin sallanmasına, başını eğmesine veya kulaklarını ovuşturmasına neden olabilir. Polipler orta kulakta da gelişebilir ve ayrıca kulak enfeksiyonuna neden olabilir.

Kedi kulak enfeksiyonları nasıl tedavi edilir?

Kedinize kulak enfeksiyonu teşhisi konduğunda veterinerin yapacağı ilk şeylerden biri sebebi belirlemektir. Kedi kulağı sorunu kir veya aşırı kulak kiri kaynaklıysa, veteriner kulakları temizleyecek ve bakterilerle savaşmak ve şişliği hafifletmek için kulak damlaları önerecektir.

Veterineriniz, kedinizin kulaklarına nazik davranacak nazik bir temizleyici önerebilecek ve ayrıca onu nasıl doğru şekilde kullanacağınızı size göstereceklerdir. Dışarıdan damlalardan doğrudan kulak kanalına uygulanması gereken ilaçlara kadar pek çok farklı kulak tedavisi mevcuttur. Nasıl uygulanmaları gerektiğinden emin değilseniz, sizin için netleştirmelerini sağlamak için veterinerinizle konuşun. Veteriner onaylı bir tedavi kullandığınızdan emin olun - veterineriniz önce sorun olmadığını onaylamadan reçetesiz satılan bir ilaç kullanmayın. Daha şiddetli enfeksiyonlar için antibiyotikler önerilebilir.

Kedi kulak problemlerini önlemeye yardımcı olur

Kulaklarını temiz tutarak ve olağandışı herhangi bir şey olup olmadığını düzenli olarak kontrol ederek kedi kulak enfeksiyonlarını minimumda tutmaya yardımcı olabilirsiniz. Ne de olsa, bir şeylerin ters gittiğini ne kadar çabuk görürseniz, onu o kadar çabuk çözebilirsiniz. Bazı kediler, veterinerinizin önerdiği şekilde özel kulak temizleyicilerle düzenli kulak temizliğinden fayda görebilir, ancak kedi kulaklarının çok hassas olduğunu ve kulak zarının çok kolay zarar görebileceğini unutmayın, bu nedenle kedinizin kulaklarına asla bir şey sokmayın.

Beyaz uçlu kulakları olan kedilerin kulaklarındaki ciltlerinde güneş hasarı riski daha yüksektir, bu da potansiyel olarak kansere yol açabilir, bu nedenle sıcak ve güneşli günlerde onları korumak için üzerlerine küçük bir güneş koruyucu losyon sürün.

Enfeksiyonları ve diğer sağlık sorunlarını önlemenin en iyi yollarından biri, olağandışı belirtileri erkenden tespit etmek için kediniz için düzenli ve kapsamlı sağlık kontrolleri yapmaktır.



bottom of page